Sipos Melinda vagyok,

A csomagolásmentes élelmiszerbolt elindításával egy régi álmom vált valóra, hiszen tudatos vásárlóként én magam is környezetkímélően, felelősségteljesen igyekszem fogyasztani.

2016 elején láttam egy előadást Bea Johnsonnal, a zero waste mozgalom egyik nagy képviselőjével, aminek a hatására elgondolkodtam azon, hogy hogyan tudnám minimálisra csökkenteni a saját háztartásunkban keletkezett hulladék mennyiségét, aztán hirtelen rájöttem, hogy tulajdonképpen én magam is elindíthatnék egy ilyen kezdeményezést. Ekkor merült fel a piliscsabai környezettudatos bolt gondolata. Azonnal tudtam, hogy ez egy olyan terv, amit meg tudok valósítani és örömet fog okozni – nem csak nekem, de a településen élő embereknek is. Piliscsaba sajnos kicsinek bizonyult ehhez, én pedig nem szerettem volna az álmom feladni, ezért úgy döntöttem, hogy Budapestre költöztetem a boltot.

 

Mindig fontosnak tartottam, hogy egészségesen étkezzünk, megpróbáltam a lehető legkevesebb adalékanyagot és tartósítószert tartalmazó termékeket vásárolni – vagyis mindezt most csak össze kellett fogni, kidolgozni egy koncepciót és megtalálni a megfelelő helyet.

Az előkészület nem volt zökkenőmentes, nagyon sok időt töltöttem el azzal, hogy kiválasszam a megfelelő beszállítókat. A termékpaletta összeállításánál kiemelt fontosságú volt, hogy az adott élelmiszerek minél közelebbről érkezzenek, és ne tartalmazzanak tartósítószert vagy egyéb adalékanyagot.

Ez a bolt számomra nem csak „egy” üzlet – benne van az életfilozófiám, a hitem és nagyon sok munkám. Üzletvezetőként is arra törekszem, hogy a vásárlók itt ne csak automatikusan vásároljanak, hanem kapjanak felvilágosítást arról, hogy milyen terméket vesznek, kitől, hogy készült, mitől különleges. Szeretném a környezettudatos életmódot minél szélesebb körben terjeszteni, felhívni a figyelmet a hulladék csökkentésének fontosságára, a pazarlás elkerülésére, az idényjellegű zöldség és gyümölcs fogyasztásának hatásaira, összességében segíteni a vásárlókat egy környezettudatosabb élet kialakításában.

Hogyan működik a Ligeti Bolt?

Nem jártál még ilyen üzletben? Ne ijedj meg, segítünk eligazodni!

Ismerd meg, hogyan működik